Péntek, 2024-10-11, 10:22 PM

HM TV
Hortobágymenti Televízió

4065 Újszentmargita Rákóczi u.125
E-mail: hortobagymentitv@gmail.com 
Tel.:+36 70 629 2995














 

Referencia videók
ENEREA
Mobil Petrol
Hetszínvirág Óvoda
Wikipédia
Naptár
«  December 2010  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Közösségek
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
A fejezet kategóriái

Nyitólap » 2010 » December » 6 » III.Hajdú-Bihar megyei Böllérverseny
1:14 PM
III.Hajdú-Bihar megyei Böllérverseny

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Hajdú-Bihar megyei Böllérverseny Újszentmargitán. A hagyományőrző rendezvény 2007-ben indult útjára. Az igazi vidéki hangulatot árasztó fesztiválnak idén 10 versengő csapat vágott neki.

Az előkészületek már a csütörtöki napon megkezdődtek sátorállítással, díszítéssel és a hozzávalók beszerzésével.

November 27-én az időjárási körülmények tették első körben próbára a csapatokat. A kellemetlen idő ellenére a böllérek pitymallatkor megkezdték a versengést, a szívet, lelket melegítő fogópálinka elfogyasztását követően. A csapatoknak előzetesen lehetőségük nyílt választani fél illetve egész sertés feldolgozása közül. A kötelezően meghatározott ételeken (pecsenye, kolbász, hurka, abált szalonna, tepertő, toros káposzta, sült oldalas) kívül olyan ételkülönlegességek is készültek, mint az orjaleves, szíve nyelve habart leves, vagy a gyomrába töltött disznósajt. A versengés során fontos volt az ételek íze és tálalása mellett a böllérek hagyományinak megtartása a népi ruhák viselése is.

A rendezvényre látogatók nemcsak gasztronómiai élményekben gazdagodhattak, hanem zenés- táncos műsorok is szórakozatták őket a Mélusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ jóvoltából a rendezvényre látogató Csürdöngölő Népzenei Együttes segítségével, és a vásárban a népi mesterségek termékeiből is vásárolhattak. A zsűrizés ideje alatt a színpadon számos neves fellépő biztosította a kiváló hangulatot, úgy, mint az Egyeki és Tiszafüredi Népdalkör, a Tiszavirág Citerazenekar, a tiszacsegei Őszirózsa népdalkör, a Hajdú Bokréta Népdalkör, az újtikosi Borockás Néptánc Együttes, Tiszacsegei Nyugdíjas Tűzoltó Dalárda, Görbeházi Színjátszókör, és a böllérkedésben is résztvevő Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület. A kulturális műsor után sem volt megállás a színpadon, mert kezdetét vette az eredményhirdetés. Csetneki Csaba polgármester köszöntötte a részvevőket és köszönte meg nekik az egész napos kitartó munkát. Ez követően Benke László - „Laci bácsi” négyszeres olimpiai bajnok, oscar-díjas mesterszakács értékelte a böllérek egész napos teljesítményét.

A böllér versennyel párhuzamosan folyt a fogó pálinkák és sütemények versenye melyet külön zsűri értékelt. Sárközi András adta át a díjat a folyási „Farkasok és a kismalac” csapatában közreműködő Tóth Imrének a legjobb fogópálinkáért. A süteményeket Balázs Ida a zsűri elnöke bírálta el, melyben szintén a folyási csapat diadalmaskodott az elkészített hájassal és kígyó rétessel.

Az elkészített disznótoros ételekben az alábbi eredmények születtek:

A legízletesebb hurkát az Újszentmargitai Elszármazottak és Hagyományőrzők csapata készítette. A tepertők királya a HHT’98 HSHE Telefonos csapata lett. Toros káposzták koronájának mestere az Újszentmargitai „Malac a pácban” csapat lett valamint elnyerték a legkedvesebb vendéglátó címet is. Pecsenyék királya, és Tájjellegű ételek mestere lett az Egyeki Tűzkakasok csapata. A legkülönlegesebb ételt az Újszentmargitai Elszármazottak és Hagyományőrzők csapata készítette. A Folyási Farkasok és a kismalac nevet viselő csapat természetesen ebben a versenyágban is kupát nyert a legfinomabb abált szannonáért. A Somogyi Bicskások csapata készítette a legízletesebb kolbászt.

Abszolút kategóriában a III. Hajdú-Bihar Megyei Böllérverseny 3 helyezettje a Korondi Hazanézők csapata lett. Második helyet szerezték meg a TÁMOP konyhatündérei Kocsisné Jászai Tünde vezetésével. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Görbeházi Zsiványok csapata állhatott fel, Andorkó Antal vezetésével.

Benke Laci bácsi külön elismerésben részesített a Tiszacsegei Hagyományőrző és Néptánc Egyesület tíz fős csoportját, és Bagdiné Elekes Katalin a csoport vezetője átvehette tőle a Fehérasztal Lovagrend serlegét és egyben egy meghívást az Országos Böllérversenyre.

Az emelkedett hangulatot a szervezők tombolasorsolással fokozták tovább. Ezt követően este hét órakor a Fásy Mulató énekesei foglalták el a színpadot. Fásy Ádám a mulató házigazdája Peller Anna, Fásy Zsülike, Nagy Edmond, a Mercy együttes valamint Bódi Guszti és a Fekete Szemek segítségével forrósította fel a hangulatot.

 

Megtekintések száma: 1248 | Hozzáadta: NATENN
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: