Szombat, 2024-10-12, 3:25 AM

HM TV
Hortobágymenti Televízió

4065 Újszentmargita Rákóczi u.125
E-mail: hortobagymentitv@gmail.com 
Tel.:+36 70 629 2995














 

Referencia videók
ENEREA
Mobil Petrol
Hetszínvirág Óvoda
Wikipédia
Naptár
«  Április 2010  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Közösségek
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Statisztika

Online összesen: 5
Vendégek: 5
Felhasználók: 0
A fejezet kategóriái

Nyitólap » 2010 » Április » 12 » A cukorbetegség Világnapja
12:54 PM
A cukorbetegség Világnapja

   A cukorbetegek világnapját először 1991-ben rendezték meg. A Nemzetközi Diabetes Világnapot, mint jeles napot ünneplik november 14-én –az inzulin felfedezőjének születésnapján. Felhívva ezzel a figyelmet a cukorbetegségre, mint világméretű problémára, hiszen évente több millió ember hal meg a diabetes következtében kialakuló betegségek miatt.

A cukorbaj korunk népbetegsége. A világon legkevesebb 170 millióan szenvednek ebben az anyagcserezavarban, számuk gyors tempóban nő, s ha semmi nem történik ennek a folyamatnak a megállítására, a WHO előrejelzése szerint az elkövetkező negyedszázadban számuk kétszeresére nőhet. Átlagosan 3,2 millió ember hal meg minden évben a cukorbetegség kiváltotta elváltozások következményeként. S még egy riasztó adat: ma már világszerte 30 másodpercenként kerül sor végtag-amputációra cukorbetegség miatt, és az összes amputáció 70 százaléka cukorbetegségre vezethető vissza.

A növekedés összefüggésbe hozható az életmódbeli szokásainkkal, mint például, hogy keveset mozgunk ugyanakkor étrendünk gazdag zsírban és cukorban. A világszervezet ezért egy olyan világméretű stratégiát dolgozott ki, amelynek célja javítani táplálkozási szokásokon, s előnyben részesíteni a mozgékonyabb életmódot. Felmérések azt mutatják, hogy a túlsúly és a cukorbetegség közötti összefüggésekkel kevesen vannak tisztában, pedig a súlyfelesleg leadásával, némi fizikai aktivitással - napi fél-háromnegyed óra sétával - csökkenthető lenne a felnőttkori (kettes típusú) diabétesz kialakulásának veszélye.

Nagyon fontos, hogy a betegséget időben észleljék, és megkezdjék a megfelelő kezelést, mivel sokszor már csak a szem, vese, szív problémák jelentkezésekor szereznek tudomást a betegségről.

  Ezen a napon emlékeznek meg szerte a világban, és hívják fel a figyelmet a cukorbetegség járványszerű terjedésére.

A diabetes kezelésében 1921-es év hozott óriási előrelépést, amikor két kanadai orvosnak, Frederick Bantingnak és Charles H. Bestnek sikerült kivonnia a hasnyálmirigyből az életmentő inzulint először sikerült előállítani inzulint laboratóriumi körülmények között, amely által az addig halálos betegségnek számító diabétesz (cukorbetegség) gyógyíthatóvá vált. Milliók menekültek meg szerte a világon. Ezért választották 70 évvel később, 1991-ben Banting születésnapját, azaz november 14-ét a Cukorbetegek Világnapjának. A nemzetközi kampány szimbóluma a „kék kör”, mely a nemzetek összefogását jelképezi.

Ezen a napon több emlékmű és épület kerül kék színben kivilágításra a Diabétesz Világnap alkalmából. 2008-ban világszerte 1107 emlékmű és épület, szobor borult kék fénybe, és ingyenes szűréseket végeztek.

Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Amennyiben a kormányok most elkezdik népszerűsíteni az egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmód változtatás szükségességét a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható.

Világszerte körülbelül 246 millió cukorbeteg ember él, de egészségügyi ellátást csak minden második kap. Magyarországon több mint félmillióan élnek diabéteszesként. Köztük egyre több a gyermek. Bár azt tartják a tudósok, hogy ez tipikusan jóléti betegség, a készételek és a mesterséges üdítőitalok fogyasztásával pár éven belül az elmaradottabb országok is felzárkózhatnak a cseppet sem hízelgő nyugati statisztikákhoz. Az orvosok már kongatják a vészharangot.

Azért annyira nem vészes a helyzet, az időben felismert betegség megfelelő kezelés mellett jól kordában tartható. Több féle gyógyszer áll már rendelkezésünkre a vércukorszint csökkentésére és növelésére. De mindemellett talán a legfontosabb mind a prevencióban (megelőzésben) és a kezelésben a helyes táplálkozás, adott esetben a diéta, a rendszeresen végzett testmozgás, ezáltal a testsúly csökkentése.


Megtekintések száma: 489 | Hozzáadta: NATENN
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: