Szombat, 2024-10-12, 3:24 AM

HM TV
Hortobágymenti Televízió

4065 Újszentmargita Rákóczi u.125
E-mail: hortobagymentitv@gmail.com 
Tel.:+36 70 629 2995














 

Referencia videók
ENEREA
Mobil Petrol
Hetszínvirág Óvoda
Wikipédia
Naptár
«  Július 2010  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Közösségek
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Statisztika

Online összesen: 5
Vendégek: 5
Felhasználók: 0
A fejezet kategóriái

Nyitólap » 2010 » Július » 17 » A Display program
6:22 PM
A Display program

Az európai Display kampány 2003-ban indult azzal a céllal, hogy a programhoz csatlakozó önkormányzatok épületeiben radikálisan lecsökkenjen az energiafelhasználás és vízfogyasztás, így a kibocsátott káros anyag szintje. Ezt a Display két módon képes befolyásolni: egyrészt segíti a hatékony energiamenedzsment kialakítását, másfelől az önkormányzati épületek használóira hat, a takarékosabb energiafelhasználást ösztönözve.

 

A Display tulajdonképpen egy egyszerűen kezelhető online számítási módszer, amely egy plakát segítségével látványosan és érthetően mutatja be az önkormányzat adott épületének víz-, és energiafogyasztását, illetve CO2 kibocsátást. A Display az épülettípus alapján egy A-tól G-ig tartó skálán is minősíti az épületet, ahogyan azt háztartási berendezéseink energiacímkéin már megismerhettük. A kifüggesztett plakátokon az érdeklődő dolgozók, diákok (vagy éppen a hivatali épületbe, önkormányzati sportcsarnokba látogatók) azokról az egyszerű vagy összetettebb lépésekről is olvashatnak, amelyekkel fogyasztáscsökkentés érhető el. Ezek sok esetben a pazarló fogyasztási szokások megváltoztatását is eredményezhetik.

 

Azt ma már mindenki elismeri, hogy az egyre gyorsabban zajló éghajlatváltozás fő okozója a légkörbe kerülő CO2 magas szintje, azt azonban kevesen tudják, hogy ezért épületeink pazarló vagy nem megfelelő energiafelhasználása is nagyban felelős. Európában ugyanis az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért is foglalkozik kiemelten az Európai Unió a lakások, közintézmények energiahatékonyságával.

 

Az ENEREA Energia Ügynökség ez év februárjától indította el az Észak-Alföldi Régióban a Display kampányt. Az Önök Önkormányzatának is lehetősége van most arra, hogy csatlakozzon a programhoz! A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Energie Cités között létrejött megállapodás alapján Európában egyedülálló módon, most ingyenesen tud megtenni.

 

A Display kampány népszerűsítésének részeként 2010. február 25-26-án ingyenes Display-tréningen vehettek részt az önkormányzatok energiagazdálkodásáért felelős szakemberei, energetikusok, környezetvédelmi szakemberek és más, a téma iránt érdeklődők. A részvevők leginkább arra voltak kíváncsiak, mit is nyújt a Display program az önkormányzatoknak. A tréningen megtudhatták, hogy a Display segítségével hogyan érhetnek el számokban és pénzben is mérhető fogyasztáscsökkenést, hogyan terelhetik energiatudatos irányba az épülettulajdonosok és használók magatartását.

 

További rendezvényeinken is hallhattak a jelenlévők a Display kampányról. A Debreceni Energia Café kiemelt témája az Épületek komplex energetikai megoldásai, melyhez szorosan kapcsolódott a Display kampány középületekre történő alkalmazásának témaköre.

 

A Hajdúszoboszlón megrendezésre került I. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap célja volt, hogy felhívjuk a polgármesterek figyelmét a hatékony és megfelelő energiagazdálkodás fontosságára, megismerjék a pályázati lehetőségeket, hogyan tudják intézményeik energiafelhasználásának hatékonyságát növelni, hogyan lehetnek energiatudatos önkormányzatok, amiben a Display alapvető szerepet játszhat.

 

A Szolnoki Régiós Napon a kistérségek képviselőit ezen a rendezvényen nem egy szigorú menetrend szerint működő előadássorozat keretein belül szólítottuk meg (a rendezvény jellegéből adódóan), hanem a szabad ég alatt kellemes hangulatban hívtuk fel a figyelmet a Display kampány nyújtotta lehetőségekre.

 

A már csatlakozott tagok közül Hajdúböszörmény saját példáján vezette végig a Display program megvalósítási lépéseit Klaszter Közgyűlési és Információs Nap keretein belül, Debrecenben.

 

 

Csengerben a Kistérségi Display Tájékoztató Napon Nagy Péter tartott részletes előadást, melyben kiemelte a Display címkézés előnyeit. A Nyíregyházán már megvalósult jó gyakorlati példán keresztül mutatta be a kampány szerepét és ösztönző hatását az iskolások életében. A rendezvényt követően három település is regisztrált (Pátyod, Tyukod és Szamosangyalos).

 

A tájékoztató rendezvényeket követően két községben már kihelyezésre kerültek a Display plakátok.

 

Nyírábrányban három intézményen függesztették ki a Display plakátokat: a Polgármesteri Hivatalban, a Központi Óvodában és a Művelődési Házban is. Az önkormányzat célja, hogy a „G” kategóriába eső épületeken is kifüggesztésre került plakátokkal felhívják a figyelmet arra, hogy csökkenteni kell az intézmény energiafelhasználását.

Újszentmargitán a Display plakátavató ünnepséget a Falunapokon rendezték meg. Itt az Általános Iskolára került kifüggesztésre a plakát. A délelőtti órákban 3 környékbeli iskola futball mérkőzésén szurkolhattak a résztvevők, melynek eredményhirdetését követően bemutatásra került a Display kampány célja és maga a plakát is. Az Újszentmargitai Általános Iskola 2 kategóriában is „A” osztályba való sorolást ért el, melyre igen büszkék, de a vízfogyasztásra nekik is oda kell figyelniük, ezért a plakátot is felhasználják majd arra, hogy az ott tanulók, illetve ott dolgozók is jobban figyeljenek a vízfelhasználás csökkentésére.

 

Az Észak-Alföldi Régióból a Display Kampányba regisztrált önkormányzatok:

-          Bagamér Nagyközség Önkormányzata

-          Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

-          Jászfényszaru Város Önkormányzata

-          Nyírábrány Nagyközség Önkormányzat

-          Nyíregyháza Megyei Jogú Város

-          Nyírturai Polgármesteri Hivatal

-          Pátyod Község Önkormányzat

-          Hajdúböszörmény Polgármesteri Hivatal

-          Püspökladány Önkormányzata

-          Szamosangyalos Község Önkormányzat

-          Tyukod Nagyközség Önkormányzata

-          Újszentmargita Község Önkormányzat

Fordítson Ön is energiát az energiára!

10 érv, hogy csatlakozzon a Display programhoz!

1.      Tegyen látható gyakorlati lépéseket a klímaváltozás ellen az energiatudatosság jegyében!

2.      Tegye átláthatóvá az önkormányzati épületek energiaigényét és vizsgálja meg a fogyasztás mértékét!

3.      Mutasson példát a lakosságnak környezetvédő magatartásával!

4.      Végezzen adatokon alapuló felmérést, hogy világosan látható legyen az esetleges energiapazarlás az intézményekben!

5.      Takarítson meg jelentős költséget az energiapazarló épületek kiszűrésével és tegyen megfelelő intézkedéseket a takarékosság érdekében!

6.      Modellezze az energiahatékonyság növelés várható eredményeit az online rendszer segítésével!

7.      Hasonlítsa össze épületeit egymás között, vagy más önkormányzatok tulajdonában lévő épületekkel!

8.      Cseréljen tapasztalatot más, a programhoz csatlakozott önkormányzattal, akik már jelentős megtakarítást értek el a program alkalmazásával!

9.      Használja a Display- kampány jól kidolgozott kommunikációs eszköztárát!

10.  Alakítson ki pozitív, cselekvőképes és energiatudatos képet az önkormányzatról és ösztönözzön másokat is erre!

 

Megtekintések száma: 542 | Hozzáadta: NATENN
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: