Szombat, 2024-10-12, 3:18 AM

HM TV
Hortobágymenti Televízió

4065 Újszentmargita Rákóczi u.125
E-mail: hortobagymentitv@gmail.com 
Tel.:+36 70 629 2995














 

Referencia videók
ENEREA
Mobil Petrol
Hetszínvirág Óvoda
Wikipédia
Naptár
«  Szeptember 2010  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Közösségek
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Statisztika

Online összesen: 2
Vendégek: 2
Felhasználók: 0
A fejezet kategóriái

Nyitólap » 2010 » Szeptember » 30 » Beszámoló a II. Tésztafesztiválról
12:41 PM
Beszámoló a II. Tésztafesztiválról

Az „Újtikosi Pásztortűz” Hagyományőrző, Kulturális és Sport Egyesület második alkalommal rendezte meg a Tésztafesztivált 2010. szeptember 11-én. A helyszín az újtikosi játszótér volt.

 Igaz az időjárás nem nagyon kényeztette a résztvevőket, ennek ellenére 20 nevező bográcsában rotyogott a különböző tésztás étel. Ezen kívül 21 sütemény kínálta magát a házi sütemények versenyén, a jó hangulatért pedig 18  házi pálinka kelt versenyre.

Mind három versenyszámban külön zsűri értékelte az elkészült ételeket, süteményeket, pálinkákat.

A zsűribe olyan embereket kértek fel a szervezők, akik a község elöljárói, az egyesület támogatói, illetve a különböző versenyszámok szakértői .

 A főzőverseny zsűri tagjai voltak: Dr. Tiba István, Postáné Kecskés Ilona, Hamar János, Szilágyi Jánosné Dr. 

A házi sütemény verseny zsűri tagjai voltak: Dr. Hollósvölgyi Ferenc Péter, Maginé Dr. Csirke Erzsébet, Kovács Andrea.

A házi pálinka verseny zsűri tagjai voltak: Kókai Gyula, Juhász József.

 A délelőttöt kitöltötte a főzés, a sütemények, pálinkák nevezése és hogy a legapróbbak se unatkozzanak, játszóházat alakítottak ki a szervezők a nagy sátorban.

Természetesen a tésztafesztiválon a tésztáé volt a főszerep a játszóházban is: tésztaképet, nyakláncot, pocakbabát stb. készíthettek a gyerekek. Aki pedig mozogni vágyott, igénybe vehette az ugráló várat.

 Az ebédig a Kard és Oroszlán Hagyományőrző Egyesület bemutatóját láthatta a közönség, valamint Danku Attila és népi zenekara húzta a talpalávalót.

13.30-tól került sor az eredményhirdetésre. A főzésben versenyzők olyan fantasztikus kreativitásról tettek tanúbizonyságot, amellyel ugyancsak megnehezítették a zsűri dolgát. Alapos mérlegelés után végül úgy döntöttek, hogy három kategóriában értékelik a tésztás ételeket és csak első díjat és különdíjat osztanak ki.

Elsők lettek: Tésztás étel kategóriában - Nyírcsák Ilona (Újtikos) kefíres lángossal – Ő nyerte el a tésztakoronát és az aranyfakanalat, a tésztafesztivál jelképeit.

                                                                - Nyírcsák József (Tiszavasvári) slambuccal.         

                     Húsos tésztaétel kategóriában: - Háziasszonyok klubja (Görbeháza)

                                                                           vadas kacsa makarónival         

                     Tésztás leves kategóriában: - Mama főztje csapat (Görbeháza)

                                                                     kötött galuska levessel.

Az első helyezettek megkapták még a Hortobágymenti Televízió különdíját, amely egy                                                             ingyenes televíziós felvételt tartalmaz.              

                     Különdíjat kaptak: - Kalóz Gergő és barátai (Újtikos) slambuccal,

                                                     - Mecsei Tamás (Újtikos) túrós palacsintával,

                                                             - Cserfa népdalkör (Görbeháza) pásztortarhonyával.

                     A közönségdíjat – mert a közönség is szavazhatott -  Makrányi Lászlóné  és csapata(Újtikos) nyerte vegyes sertéspörkölt nokedlivel.

 

 A házi sütemények versenyén sem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen sokféle ízű és küllemű süteményből kellett kiválasztania a legjobbakat.

A zsűri döntése alapján első helyezést ért el Kovács Csabáné (Újtikos) mézes puszedlivel, második helyezést kapott Farkas Ilona (Újtikos) görhével, harmadik helyezett lett Bodnár Imréné  (Újtikos) túrós rétessel. Külön értékelte  a  zsűri a sós süteményeket, ezek közül a kolbászos pogácsa vitte el a pálmát, készítője Varsányi Gyuláné (Újtikos) különdíjat kapott. Különdíjat kapott még a legfiatalabb süteménykészítő, Deák Zsanett (Újtikos) páratlan precizitással készített radír szeletjével.

No, bizony a házi pálinkák versenyén sem volt egyszerű a döntés a zsűrinek. „Erőt próbáló feladat volt, győzte is derekasan a férfiakból álló zsűri, de hogy a sok érdemes nedű illata csalta-e meg őket, vagy mi.... a legjobb pálinkáért járó díjat egy hölgy érdemli”.

 Első helyezést nyert Polonkai Jánosné (Újtikos) őszibarack pálinkájával, második helyezést ért el Török Péter (Tiszaújváros), harmadik helyezett lett Sándor István (Polgár).

Az eredményhirdetést követően  vállalkozó szellemű nők és férfiak próbálhatták meg magukat a felnőttvetélkedő különböző versenyszámaiban. Volt itt rönkhajítás, vízzel teli vödör megtartása a férfiaknak, a nők pedig szögelhettek, sodrófát dobhattak.  A nők közül győztes lett Balizs Gyuláné és Barta Jánosné (Újtikos), a férfiaknál Szabó László (Újtikos) és  Dobos Sándor (Görbeháza) diadalmaskodott.

16 órától vette kezdetét a kulturális műsor, amelyben népdal, néptánc csakúgy szerepelt, mint modern tánc vagy rock zene.

Elsőként az újtikosi általános iskola 3.A osztálya mutatta be pom-pom táncát egy rock and roll számmal. Majd a görbeházi Cserfa népdalkör műsorát láthatta a közönség, ezt követően pedig a Borockás néptáncegyüttes lépett fel a hazai színpadon.

Településünk két ifjú tehetsége is bemutatkozott ezen a fesztiválon. Szakácsi Mónika modern táncot adott elő, Kiss Balázs pedig lovas bemutatót tartott. Mindkét produkció széles körben tetszést aratott.

 A görbeházi színjátszókör a Lónak vélt menyasszony c. darabot adta elő, amely pikáns történetével rózsás hangulatot teremtett. Ismét a Borockás néptáncegyüttes következett.

A kulturális műsort és egyben a Tésztafesztivált a Tisza Színjátszó Kör zárta fergeteges Retróvarázs műsorával valamint Spéder Evelin és Horváth Renátó versenytáncosok szemet gyönyörködtető előadásával.

Megtekintések száma: 1467 | Hozzáadta: NATENN
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: