Gasztro Csata Gyõrben
A
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 2009. október 4-én rendezte meg
a III. Gasztro csata elnevezésû gasztronómiai találkozót Gyõrben. Az
esemény célja, hogy az ország különbözõ részeibõl érkezett szakemberek
bemutathassák a saját tájegységükre jellemzõ hagyományos
ételkülönlegességeiket és kölcsönös megvendégelések során tapasztalatot
cserélhessenek egymással. Gyõr történelmi belvárosának legszebb részén,
a Mosoni- Duna partján fekvõ középkori piactéren a Gasztro csata minden
résztvevõ régiója bemutatott valamit a tágabb lakókörnyezete
gasztronómiájából. A szakavatott zsûri, a legszebb, a legeredetibb és
leghangulatosabb porta címeket ítélte oda, és díjat kapott a legtöbb
vendéget jóltartó régió is. A kellemes idõ és a finom illatok rengeteg
éhes embert hívtak gasztrocsatára: nem túlzás állítani, Gyõr volt a
hazai szabadtûzi gasztronómia fõvárosa. A Dunakapu téren több ezer
ember lakmározott a kondérok, sütõtálcák mellett: tizenkilenc régió 60
fõzõcsapata másfélszáz különbözõ ételt készített. A 600 forintos
kóstolójeggyel mindenki megízlelhette a Kárpát- medence legizgalmasabb
tájegységi ételeit, ráadásként színes zenei programot hallgathatott. Az
ínyencek persze megkóstolhatták a bükki lakodalmast, a debreceni
töltött káposztát, a nyírségi kötött tésztalevest, a csülökhússal
töltött lángost, a zalai dödöllét, a tardi kakaspörköltet vagy például
a „kõtt” réteseket. Sõt, egy idõs délalföldi pár medvehagymás
kenyérlángost kínált. A legnagyobb üst mellett szegedi mesterszakácsok
serénykedtek. Az ezerliteres kondérban 700-800 adag halászlevet fõztek.
Az Észak- Bükki Régió meghívásának eleget téve a 2003-ban alakult
Újszentmargitai Százszorszép Dalkör és a két éve mûködõ Tiszacsegei
Hagyományõrzõ Néptánc Egyesület a debreceni Virágkarneválon is
bemutatott Századeleji Lakodalmas produkciójával szórakoztatta a
szépszámú közönséget.