Szombat, 2024-10-12, 3:14 AM

HM TV
Hortobágymenti Televízió

4065 Újszentmargita Rákóczi u.125
E-mail: hortobagymentitv@gmail.com 
Tel.:+36 70 629 2995














 

Referencia videók
ENEREA
Mobil Petrol
Hetszínvirág Óvoda
Wikipédia
Naptár
«  Április 2010  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Közösségek
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Statisztika

Online összesen: 2
Vendégek: 2
Felhasználók: 0
A fejezet kategóriái

Nyitólap » 2010 » Április » 12 » Nőnap
11:26 AM
Nőnap
A térségben és az egész országban, minden településen megemlékeztek a Nemzetközi Nõnapról. A régi korokban a nõk nem voltak egyenrangúak a férfiakkal, de szerencsére mindig akadtak forradalmi beállítottságú lányok és asszonyok, akik foggal-körömmel rakaszkodtak ahhoz, hogy a férfitársadalom elismerését, megbecsülését kivívják maguknak és társainak. Ez a harc nem volt egyszerû, de ma már ezt a napot nem csak a nõi szervezetek tartják számon szerte a világon. Az ENSZ is megemlékezik errõl a napról és szinte minden ország nemzeti ünnepként jelöli meg.
A Nemzetközi nõnap hagyománya 1857. március 8-án indult útjára amerikai nõk demonstrációival, akik a rossz munkakörülmények, és az alacsony fizetések ellen tiltakoztak. Késõbb a nõk a szavazati jog és a tisztségvállalás joga mellett a munkavállalás, szakmai továbbképzés jogát is követelték, valamint azt, hogy szûnjön meg a munkahelyi megkülönböztetés.
Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg elõször a Nemzetközi nõnapot.
  A nõk iránti tisztelet jeléül a térségben elõször Görbeházán rendeztek nõnapi ünnepséget a Polgármesteri Hivatal szépen berendezett dísztermében március 5-én. A falu önkormányzati képviselõ testületének férfi tagjai rövid köszöntõvel és az alkalomhoz illõ versekkel kedveskedtek a megjelent hölgyeknek. Majd a beszédek után a görbeházi Nyugdíjas Klub vezetõje, Bodnár Istvánné kissé meghatódva, az összes nõ nevében megköszönte a férfiak kedvességét, de ezzel még nem volt vége, a rendezvényen megjelent férfiak egy szál virággal és egy kis ajándékkal kedveskedetek a hölgyeknek, majd étel és ital is került az asztalra.
   Újszentmargitán nem rendhagyó módon emlékeztek meg a Nemzetközi Nõnapról. Mivel ez a nap csak a nõkrõl, a nõknek szól, igyekezetek ezt teljes mértékben kihasználni és ebben a szellemben megszervezni. A Hétszínvirág Óvoda, Bölcsõde, Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálatának munkatársai egy egész délutánt átívelõ programmal készültek a falu nõi lakosai számára március 5-én a Mûvelõdési Ház nagytermében. Volt ott minden, ami a nõket érdekelheti, mûkörmös, fodrász, sminkes, szépségipari termékekkel foglalkozó tanácsadó. A tanácsadásokon felül, aki kérte annak megcsinálták a haját, a körmét és kipróbálhatott néhány arcápoló terméket is. A hölgyeket elkísérõ urak még virágot is vásárolhattak a kedvesüknek. A megjelenteket ezen felül még egy virág alakú hûtõ mágnessel is megajándékozták a szervezõk.
  Március 8.-án Tiszacsegén is megtelt a városi Mûvelõdési Ház színházterme, ahol nõnapi megemlékezést tartottak. A város polgármestere, Jónás Sándor is ünnepi beszéddel köszöntötte a rendezvényen megjelent hölgyeket. Majd a Defekt Duó (Markos Zoltán és Rácz Mihály), a népszerû gitáros parodista páros fergeteges mókázása szórakoztatta közel egy órán át a nõket. Erre az alkalomra egy igen kedves ajándékkal készültek a férfiak, saját kézzel készített képeslappal és némi édességgel kedveskedtek a hölgy vendégeknek.
A nõk köszöntésével egy idõben (ezzel is inkább a hölgyeknek kedvezve), ugyancsak a Mûvelõdési Házban egy olajfestményekbõl,- vasalókból és az 1920-as évekig visszanyúló nõi fehérnemû divatot bemutató gyûjteménybõl álló kiállítás is nyílt, mely egy hónapon át megtekinthetõ lesz.
Megtekintések száma: 548 | Hozzáadta: NATENN
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: