Szombat, 2024-10-12, 3:24 AM

HM TV
Hortobágymenti Televízió

4065 Újszentmargita Rákóczi u.125
E-mail: hortobagymentitv@gmail.com 
Tel.:+36 70 629 2995














 

Referencia videók
ENEREA
Mobil Petrol
Hetszínvirág Óvoda
Wikipédia
Naptár
«  Július 2010  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Közösségek
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 39
Statisztika

Online összesen: 5
Vendégek: 5
Felhasználók: 0
A fejezet kategóriái

Nyitólap » 2010 » Július » 15 » V. Margitai Sokadalom
4:59 PM
V. Margitai Sokadalom
(A sokadalom fotóalbuma elérhető a képre kattintva)

A hagyományokhoz híven immár 5. alkalommal került megrendezésre Újszentmargitán a Margitai Sokadalom nevet viselő 2 napos rendezvény. Július 10.-én reggel 9 órától vette kezdetét a Kistérségi Labdarúgó körmérkőzés a II. Reménységek Tornája. A Búcsú tér megtelt focistákkal és szurkolókkal. Az este 6 óráig tartó maratoni mérkőzésen gyermek kategóriában a következő eredmények születtek: III. helyezett Polgár, II. helyezet Újszentmargita, míg az első helyet Tiszacsege csapata szerezte meg. A felnőtteknél IV. helyezést ért el az Úgy SE, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Margitai Fiatalok csapata állhatott fel, második lett a Polgári Öregfiúk elnevezésű focicsapat. Az első helyezés a Polgári Violák csapata szerezte meg.

Természetesen a versenyszellem nem csak a foci rajongókat szólította meg. A délelőtt folyamán minden korosztály megtalálta a magához illő versenyszámot. A gyerekek kedvükre kiélhették a rajz tehetségüket, és képzelő erejüket az aszfaltrajzverseny keretében. Vidám nyárias színes képek születtek a Művelődési Ház járdáján. A délelőtt folyamán Újszentmargita fiatal, erős emberei összemérhették az erejük hatalmát a 9 versenyszámból álló Erős ember versenyén. A meleg nyárias idő nem vette el kedvüket az asszonycipeléstől, zsákcipeléstől, farönkhajítástól, magasra súlylökéstől, gumiborítástól, lovas kocsi húzástól, telefonkönyvtépéstől, kötélhúzástól és a vizes vödörtartástól. A verseny III. helyezettje Izsó Zoltán lett, a II. helyezést Mecsei Ákos nyerte el. A jól megérdemelt első helyezést Magyar László szerezte meg.

A csapatversenyeken kívül több, sokszínű egyéni versengés folyt. A Művelődési Ház nagyterme adott otthont a darts, sakk, ping-pong versenyeknek. A darts verseny I. helyezettje Jónás László lett, a sakkozók közül pedig a legjobb eredményt Johan Dávid érte el. A nap folyamán a „Faljuk fel Margitát!” evőverseny bizonyult a legélvezetesebbnek és legnézettebbnek. A résztvevők 5-féle versenyszámba vettek részt. Az első körben a pizza szeleteken volt a hangsúly, a célja az volt, hogy ki tud 5 perc alatt többet elfogyasztani. A második versenyszámban felcserélődött az idő és mennyiség fogalma. A feladat során 3 db almát kellett megenni minél hamarabb. Harmadik versenyszámban egy joghurtot kellett eltüntetni egy műanyagtányérból szájjal, kéz nélkül. A versenyzők az utolsó két versenyszámban először az Erős Pista fokozásával kezdték, majd leöblítették torkukat három pohár ásványvízzel, természetesen időre és szívószállal. A játékos verseny győztese Izsó Zoltán lett.

A mérkőzések mellett az egész nap folyamán bárki ingyenesen kipróbálhatta az Eurobungy Trambulint, az Élőcsocsó pályát és a legkisebbek örömére a Kastélyos légvárat is. A csemeték számára újdonsággal hatott a színes lufihajtógató bohóc produkciója is.

A programok mellett a Fehér Liliom Gondozási Központ új kemencéjének felavatására is sor került, ahol nagyon finom kenyérlángost kóstolhattak meg az érdeklődők. A kora délután megtartott Lovagi tornabemutató a középkorba repítette vissza a közönséget. A korszak ruháit, szokásait, és történeteit tekinthették meg a nézők. Eközben a technikai sportok szerelmesei száguldozhattak a mini gokarttal az iskola aszfaltpályáján. A szervezők az idősebb korosztályra is gondoltak a Veterán Ikarusz Buszok bemutatója során. Különböző típusú régi járművek vonultak fel a Piac téren, ahol az érdeklődők közelebbről is megszemlélhették őket. Késő délután a motorosok is elfoglalták helyüket az aszfalton, a közönség a nagy hőség ellenére is nagy számban gyülekezett az út mindkét oldalán. A bámulatos és mutatós Street Fighter show megnövelte a lakosság adrenalin szintjét. A Szombat este fénypontja Kálmán Imre híres operettje a Csárdáskirálynő volt, a Blaha Színpad művészei előadásában. Az előadás hírére más települések lakosai is ellátogattak, így az este sikeresen zárult.

A falunap második napi programjait a 11 órakor kezdődő ünnepi szent mise nyitotta meg. Ezután az Újszentmargitáról elszármazottak találkozója következett, amely üde színfoltja volt a két napos rendezvénynek. A messziről érkező vendégeket egy kis műsorral köszöntötték, majd vendégül látták őket, közben mindenki találkozhatott régen látott ismerőseivel, rokonaival, szomszédjaival. A nap folyamán a IV. Tisza-menti Népzenei Találkozóé volt a főszerep. Újszentmargita az elmúlt években hírnevet szerzett a magyar nóta és magyar népdal, népzene népszerűsítésében, népi hagyományai ápolásában. Ez megfigyelhető volt az elmúlt években többször megrendezett”Régi nóta, híres nóta” nótaéneklő versenyeken, valamint a maratoni rekordkísérleten, amely 19 település mintegy 500 fellépője döntötte meg a folyamatos csoportos népdaléneklés rekordját, és állított fel egy új rekordot 55 óra és 7 perc népdalénekléssel. A találkozón a rekordkísérletben résztvevő népzenei csoportok, és a környékbeli népdalkörök, néptánc csoportok, népdal énekesek, citerazenekarok léptek fel: a Tiszavirág Citerazenekar Polgár, Árvácska Népdalkör Polgár, Cserfa Népdalkör Görbeháza, Cserfes Népdalkör Görbeháza, Délibáb Citerazenekar Tiszacsege, Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület, Tiszacsegei Tűzoltó Dalárda, Őszirózsa Népdalkör Tiszacsege, Búzavirág Népdalkör Sajószöged, Bíró Sándorné Újléta, Lila Akác Népdalkör Újléta, Csúzi Julianna Debrecen, Farkas Lajosné Debrecen, Csűri Katalin Érmihályfalva, Pap József Faluszépítő Egyesület Néptánccsoportja Tiszakeszi, Sándor István Újszentmargita, Margitai Borisszák, Százszorszép Dalkör Újszentmargita.

A kánikula ellenére a fellépők kitartottak az 5 óra hosszas rendezvényen. A nap folyamán a Búcsú vásárosai között lehetet szétnézni, vásárolgatni. Az V. Margitai Sokadalom természetesen, mint minden falunap egy fergeteges utcabállal zárult.

 

Megtekintések száma: 1078 | Hozzáadta: NATENN
Összes hozzászólás: 1
1 Balogh Józsefné  
0
Gratulálok a kitartáshoz és afantasztikus előadáshoz.
üdv: Piroska

Név *:
Email *:
Kód *: